AYURVEDA,  Menopauze

MENOPAUZE, Ayurvedisch bekeken.

In de context van Ayurveda verwijst de Vata-periode naar een periode waarin het Vata-dosha meer prominent aanwezig is en vatbaarder is voor onevenwichtigheden. Over het algemeen wordt aangenomen dat de Vata-periode begint rond de leeftijd van 50 jaar, maar het kan variëren afhankelijk van individuele factoren zoals constitutie, levensstijl en omgevingsinvloeden.


De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van vrouwen waarin de menstruatiecyclus stopt en vruchtbaarheid afneemt. Deze overgang gaat vaak gepaard met een reeks fysieke en emotionele veranderingen.

Wat is Vata?

In de Ayurvedische geneeskunde wordt Vata beschouwd als een van de drie dosha’s die de fysiologie van een individu bepalen. Vata wordt geassocieerd met de elementen lucht en ether, en het beheerst beweging, creativiteit en verandering. Mensen met een Vata-dominante constitutie of verhoogde Vata dosha hebben eigenschappen zoals creativiteit, enthousiasme en een snel veranderende geest.

De Vata Periode:

Tijdens de menopauze kunnen vrouwen meer uit balans raken vanwege de droogte, koude en beweeglijkheid die inherent zijn aan Vata. Dit kan zich manifesteren als symptomen zoals droge huid, gewrichtspijn, slapeloosheid en angst.

Fysieke Veranderingen:

Droge Huid en Slijmvliezen:

Vrouwen in de Vata-periode kunnen een verhoogde droogte ervaren, wat resulteert in een droge huid, droge ogen en een droge vagina.

Gewrichtspijn:

Vata kan leiden tot verstoringen in de gewrichten, wat resulteert in stijfheid en pijn, vooral ’s ochtends.

Opvliegers:

Vata kan de ervaring van opvliegers verergeren, waardoor vrouwen zich ongemakkelijk en geïrriteerd voelen.

Emotionele Veranderingen:

Angst en Onrust:

Vata-typen kunnen gevoeliger zijn voor angst en nervositeit tijdens de menopauze, waardoor ze zich rusteloos en bezorgd voelen.

Stemmingsschommelingen:

De veranderlijke aard van Vata kan leiden tot stemmingswisselingen, variërend van opgetogenheid tot melancholie, zonder duidelijke aanleiding.

Slapeloosheid:

Verhoogde Vata kan het moeilijk maken om ’s nachts te slapen, wat resulteert in vermoeidheid en verminderde veerkracht overdag.

Ayurvedische Benadering:

Om balans te herstellen tijdens de menopauze, kunnen vrouwen met een Vata-disbalans baat hebben bij het volgen van een Vata-verzachtend dieet en levensstijl. Dit omvat het eten van warme, vochtige voedingsmiddelen, het vermijden van koude en droge gerechten, en het omarmen van rustgevende activiteiten zoals yoga en meditatie.

In deze overgangsfase is zelfzorg van het grootste belang. Door aandacht te besteden aan zowel fysieke als emotionele behoeften, kunnen vrouwen in de Vata-periode (menopauzeperiode) beter navigeren en een gevoel van welzijn behouden.

AANRADER: