BEAUTY,  HUIDVERBETERING,  Zonverzorging

Hoe verminder je pigmentvlekken?

Vrijwel dagelijks krijg ik de vraag wat men kan doen tegen de pigmentvlekjes in het gelaat ? Het is een bekend probleem bij het ouder worden daarom heb ik enkele waardevolle tips op een rijtje gezet.

Het belang van SPF, PA+++, vitamine C en andere ingrediënten in crèmes

Bij het ouder worden, kunnen pigmentvlekken een veelvoorkomend probleem worden. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om deze te verminderen en een egale teint te behouden, vooral voor vrouwen boven de 40 jaar. Hier bespreken we enkele belangrijke strategieën en ingrediënten die kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en het behouden van een jeugdige uitstraling.

1. **Bescherming tegen de zon met SPF en PA+++:**

De belangrijkste stap in het voorkomen van verdere pigmentatie is het beschermen van de huid tegen de schadelijke effecten van de zon. Het gebruik van zonbescherming met een breed spectrum SPF (Sun Protection Factor) van minstens 30 en een hoge PA+++ rating is essentieel, vooral voor vrouwen ouder dan 40. SPF beschermt tegen UVB-stralen, terwijl PA-scores bescherming bieden tegen UVA-stralen, die ook bijdragen aan pigmentvlekken en vroegtijdige veroudering.

Lees hier meer over PA++++

2. **Vitamine C:**

Vitamine C is een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen schade door vrije radicalen, waaronder schade veroorzaakt door UV-straling. Daarnaast remt vitamine C de productie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor pigmentvlekken, en helpt het bestaande vlekken te vervagen. Het regelmatig aanbrengen van crèmes of serums met vitamine C kan dus helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en het bevorderen van een egalere teint.

3. **Niacinamide:**

Ook bekend als vitamine B3, niacinamide helpt de huidskleur te egaliseren en pigmentatie te verminderen.

4. **Alpha Hydroxy Acids (AHA’s):**

AHA’s zoals glycolzuur en melkzuur exfoliëren de huid zachtjes, waardoor de bovenste laag wordt verwijderd en pigmentvlekken vervagen.

5. **Retinol:**

Dit krachtige ingrediënt stimuleert de celvernieuwing en helpt de huid te egaliseren, waardoor pigmentvlekken minder zichtbaar worden. LET OP BIJ GEBRUIK VAN RETINOL!! LAAT JE GOED ADVISEREN !

6.**Licorice Extract:**

Zoethoutextract heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en het verhelderen van de teint.

Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie cruciaal is bij het verminderen van pigmentvlekken. Dagelijkse toepassing van zonbescherming*, samen met producten die vitamine C en andere effectieve ingrediënten bevatten, kan na verloop van tijd aanzienlijke verbeteringen opleveren.


Het raadplegen van een dermatoloog voor gepersonaliseerd advies kan ook nuttig zijn, vooral als de pigmentvlekken veranderen, ruw zijn, bloeden of jeuken.


*Ga je de zon in dan is het advies vanuit het KWF om elke 2 uur opnieuw jezelf in te smeren met een beschermende crème of minerale poeder.

GA NAAR KWF / HUIDKANKER VOORKOMEN


Make-up en zonbescherming ?

Lees hier mijn blog over ZONBESCHERMING & MAKE-UP