VATA

Ether & Lucht…..Vluchtig als de wind. Vata energie is circulatie, vlugheid, er is veel beweging in de mind en het lichaam. Je herkent ze aan hun snelle praten, vlugge loopje, als een wervelwind dansen ze door het leven heen. Ze zijn vol energie en lijken nooit rust te hebben.

Mensen met een VATA constitutie zijn vaak fijn en licht gebouwd. Hun borst is vlak en hun aderen en spieren zijn duidelijk zichtbaar. Ze zijn vaak te lang of juist kleiner dan gemiddeld. Hun botten, zoals de juk en sleutelbeenderen zijn duidelijk zichtbaar. Het haar is krullend, dun en fijn. De wimpers zijn fijn en de ogen glansloos. De ogen liggen vaak dieper, zijn klein, droog. De neus is gebogen met het puntje naar boven. De nagels zijn ruw en brokkelig.

BODY TYPE is droog en koud wat zonder beweging stijfheid veroorzaakt daarom is beweging zo belangrijk voor een VATA persoon, beweging is als het ware een natuurlijk medicijn voor hun.
VATA is vaak hypermobiel waardoor ze erg flexibel zijn. Turnen, dansen en yoga gaat hun zeer goed af. Scoliose, O-benen en naar buiten gedraaide heupen komen bij regelmaat voor bij VATA persoon. Door hun flexibiliteit zijn ze dus extra kwetsbaar.

HUIDTYPE de huid is droog, schraal, koud en er zijn vaak moedervlekken aanwezig en er zijn weinig zichtbare poriën. Ze hebben continue een voedende crème nodig en dienen gezonde vetten te eten om haaruitval, eczeem en psoriasis te voorkomen.

TEMPERATUUR hun lichaamstemperatuur is aan de lage kant en ze hebben het dan ook vaak koud. Ze dienen verwarmende voeding en dranken tot zich te nemen om hun temperatuur in balans te houden.

EETLUST hun eetlust is als de wind, de ene keer weinig zoals een briesje en de andere keer hebben ze enorme honger zoals een storm. Ze eten graag de hele dag door dan dat ze er even goed voor gaan zitten. Ze houden ervan om licht voedsel tot zich te nemen zodat ze zich ook licht blijven voelen. Ook kunnen ze urenlang zonder voedsel totdat ze op een punt komen dat ze extreem veel honger hebben en dan teveel voedsel tot zich nemen. Dit is niet optimaal voor de spijsvertering , deze verzwakt omdat het lichaam niet weet wanneer het voedsel krijgt.

SPIJSVERTERING ze zijn vatbaar voor het vasthouden van lucht wat leidt tot gasvorming. Water kunnen ze daarin tegen slecht vasthouden waardoor hun ontlasting vaak droog en hard is. Constipatie komt dan ook vaak voor. Ze krijgen een opgeblazen gevoel zodra ze brood, vlees of gefrituurd voedsel eten, ze voelen zich er zelfs ziek bij.

Vata personen kiezen vaak voor een “gezonde leefstijl” omdat ze juist vaak klachten krijgen bij het eten van ongezond voedsel. Maar wat is nou gezond voedsel voor een VATA ?
Rauw voedsel, salades en ongekookt voedsel zijn niet aan te raden voor hun spijsvertering. Ze kunnen beter kiezen voor gekookte warme maaltijden, zoals stoofpot, soepen bereid met oliëen en kruiden.
Ongekookt voedsel kost ontzettend veel energie voor de spijsvertering van een VATA persoon waardoor een “gezonde salade” juist toxinen in het lichaam achterlaat.

Een opgeblazen gevoel of winderigheid na het eten is een teken dat de spijsvertering té hard moet werken om het voedsel af te breken.

MIND & LICHTHEID Vata is wind/ether, ze kunnen verslaafd raken aan het lichte gevoel in hun lichaam en mind.
Ze kiezen graag voor voor een detox sappenkuur ook al zijn zij wel de laatste die dat zouden moeten gebruiken. Vata personen maken graag de keuze vanuit hun mind, die ze verteld dat ze wel zonder eten kunnen en leggen zichzelf veel beperkingen op. Ze zouden beter naar hun lichaam moeten luisteren en moeten streven naar rust en regelmaat in hun voeding, leefstijl en beweging.

CARRIÈRE Vata personen kunnen slecht stilzitten dus een kantoorbaan is niet voor hun weggelegd. Ze presteren het beste als ze de vrijheid hebben om in wisselende omgevingen te werken.

ENERGIE soms hebben ze veel energie en de andere keer juist weer weinig. Omdat Vata personen van beweging houden overwerken ze zichzelf en slaat de vermoeidheid toe. Ze hebben een ‘alles of niets mentaliteit’ en gaan het liefst elke dag fanatiek sporten net zolang totdat hun lichaam ze tot stilstand brengt en ze verplicht rust moeten gaan houden.

MIND ze hebben moeite om de onrust in hun gedachten stil te zetten en meer te gaan voelen in hun lichaam. Mediteren zou dus erg goed zijn voor een vata persoon..
In balans zijn zij erg sociaal, inspirerende personen met een sterke visie voor de toekomst. Uit balans dan raken ze overmoedig en geven ze uiteindelijk hun passie op. Ze zouden zich moeten focussen op één taak per keer zo dat ze kunnen eindigen waar ze aan begonnen zijn.


HOE BLIJFT EEN VATA PERSOON IN EVENWICHT ?

 • Blijf warm
 • Blijf kalm
 • Vermijd rauwkost, salades, gedroogd fruit, bonen en olijfolie
 • Vermijd koud voedsel
 • Eet meer zoet, zout en zuur voedsel
 • Gebruik voldoende olie/vet bij het koken
 • Eet zwaarder, steviger voedsel
 • Laat je eten niet koud worden
 • Drink warm water
 • Verwen jezelf met warme douches, baden en sauna
 • Masseer jezelf dagelijks met een warme amandel of sesam olie
 • Vermijd extreme kou
 • Eet warm voedsel met verwarmende kruiden
 • Houdt je aan een routine
 • Mediteer
 • Neem op tijd rust

Voedingsadvies

vermijd over het algemeen voeding die koud, rauw en droog is.

FRUIT

géén aardbei, zure appels,ananas, banaan,druif,mango, meloenen, cranberry, peer, granaatappel of gedroogd fruit*

*gedroogd fruit kan wel mits een nacht geweekt in water

GROENTE

geen brocolli, aardappelen, aubergine, tomaat.

GRANEN

Géén couscous, droge granen zoals crackers–koekjes-rijstwafels, gistbrood, boekweit, gierst, mais, muesli, rogge.

PEULVRUCHTEN / BONEN

minder bonen ( bruine, witte, kidney, soja, zwarte) kikkererwten, bruine linzen, soja ( meel, poeder, kaas) spliterwten en tempeh

ZUIVEL

Eet minder harde kaas, melkpoeder, yoghert, zure room

DIERLIJKE PRODUCTEN

eet minder varken, kalkoen, konijn, lam

NOTEN EN ZADEN

Eet minder pinda’s

KRUIDEN EN SPECERIJEN

Alles mag maar gebruik vooral kardemon, gember, kaneel, komijn, koriander, kurkuma en zwarte peper.

THEE

Géén rooibos, zoethout of zwarte thee.

OVERIG

drink geen koffie, alcohol en gebruik geen witte suiker

Doe hier jouw DOSHA TEST
https://www.marielouisebillekens.nl/dosha-test-body-mind-type/