PITTA

PITTA is een combinatie van vuur en water en staat voor transformatie. Vuur en water zijn twee sterke energieën en dat omschrijft precies zoals PITTA is, een persoon met veel ambitie, wilskracht en houdt van uitdagingen.

Een pitta persoon is van gemiddelde lengte en gemiddelde bouw. Zij worden zelden zwaarder of lichter. Hun ogen zijn gevoelig voor licht. Ze hebben een vurig karakter, zijn veelal perfectionistisch en streven naar succes.

HUIDTYPE zij hebben meer talg in hun huid, tevens is deze gevoeliger en zij hebben sneller acné, vitiligo, couperose, rosacea en huiduitslag zoals galbulten. Stress is onmiddellijk zichtbaar aan hun huid.

TEMPERATUUR gezien Pitta hoofdzakelijk uit vuur bestaat, hebben zij het ook snel warm en zelfs heet. Je ziet het aan hun huid, ze krijgen snel rode wangen, hun handen en voeten zijn warm, ze hebben snel brandende sensaties in hun ogen en hun maag. Hun huid verbrand snel in de zon.
Hun energie moeten ze kwijt en dat doen ze veelal door te transpireren wat zij in een grotere mate doen dan de andere dosha’s.
Ze worden vaak midden in de nacht wakker van de hitte daarom zijn zij gebaat bij een goede airconditioning.

EETLUST zij hebben een sterke behoefte aan eten en drinken en raken ook geïrriteerd als ze een maaltijd moeten overslaan. Voedsel is hun brandstof, ze kunnen echt niet zonder. Vasten is dan ook echt niet weggelegd voor een PITTA persoon.

SPIJSVERTERING zij hebben een sterke spijsvertering en daardoor denken ze dat ze alles kunnen eten. Ze kunnen een tijdje wegkomen met ongezonde voeding maar op den duur hebben de gifstoffen zich opgebouwd en kunnen ze last krijgen van zweren, hartkwalen, brandend maagzuur, maagzweer

PITTAS houden van nature van stimulerend voedsel zoals pittige kruiden, chocolade, cafeïne en alcohol. Ze zouden méér verkoelend voedsel moeten eten maar dat vinden ze vaak saai.

GIFSTOFFEN vanwege het feit dat elke cel is gecreëerd door PITTA dosha zijn zij heb meest vatbaar voor overgevoeligheid. Dit veroorzaakt spijsverteringsstoornissen, gevoelige huid, allergieën en zweren. Het is vooral voor PITTA’S van belang dat zij biologisch voedsel tot zich nemen om zo min mogelijk gifstoffen binnen te krijgen.

BEWEGING zij houden van een goede workout, bootcamps, hardlopen en competities. Zij houden ervan om tot het uiterste te gaan tijdens het sporten.

ENERGIE is intens voor een korte duur. Ze kunnen voor een aantal uren erg hard werken maar hebben absoluut een rustmoment naderhand nodig. Het is voor PITTA’S ontzettend belangrijk dat zij zichzelf niet overwerken want een burn-out ( de naam zegt het al) ligt dan snel op de loer.

MIND & CARRIÈRE ambitieus, gedreven en doelgericht. Ze zijn perfectionistisch, sociaal, vredelievend en streven naar succes. Ze werken zeer goed in teamverband.

PITTA zouden wat meer aan hun innerlijke vrede moeten denken dan alleen aan succesvol te zijn


WAT KUN JE DOEN VOOR MEER PITTA BALANS ?

  • Kies voor wrange, bittere en zoete smaken in je maaltijd
  • Zorg dat je niet té heet voedsel eet
  • Gebruik niet teveel pittige kruiden zoals cayennepeper, kerrie, jalapeno.
  • Drink koele maar geen koude dranken
  • Kies voedsel wat langzamer verteert ( volkoren)
  • Geniet van verkoelende dingen zoals wandelen in de avond, sorbets en frisse geuren
  • Wees matig met lichamelijke inspanning om oververhitting te voorkomen
  • Douche niet té heet vooral niet op het hoofd
  • Ga wandelen in plaats van hardlopen
  • Doe Yin Yoga in plaats van Bootcamps
Doe hier jouw DOSHA TEST https://www.marielouisebillekens.nl/dosha-test-body-mind-type/