AYURVEDA,  Levenskunst

Osteoperose, mijn verhaal

2013, ik breek zeer ernstig mijn pols, het kost me een jaar revalidatie -therapie om mijn hand weer goed te kunnen gebruiken.
Ik vraag de reguliere arts om een osteoperose onderzoek maar kreeg een nee, je bent nog veel te jong (46) daarvoor. Ja maar ik ben al op mijn 40ste in de overgang gegaan, de kans is dan toch groter ??? Nee zegt de arts en ik krijg dus geen doorverwijzing voor onderzoek.2019, met een kleine mistap bij een minidrempel in Eindhoven breek ik mijn hielbeen. Inmiddels ben ik 52 en krijg ik standaard een dexascan want die krijg je als je 50+ bent. En jawel hoor wat ik altijd dacht is waarheid : ik heb osteoperose in mijn onderrug (waar ik van kinds af aan al problemen mee heb, en het bij mijn zwangerschapen een instabiel bekken met allerlei beperkingen gaf)
en osteopanie ( voorstadium) bij overige botten.Mijn gevoel had het dus juist.


Ik krijg Cacium + vit.D voorgeschreven maar zelf ga ik ook aan de slag met Ayurveda. Ik bezoek een therapeut, ze onderzoekt mijn constitutie ( pakriti & vikriti) , ik blijk Pitta met een Vata disbalans, zij schrijft me diverse kruidenpreparaten voor waaronder boswelia en ze geeft me een passend leefstijladvies.

Ik weet niet of mijn botten nu sterker zijn geworden maar ik kan wel zeggen dat ik sinds ik mijn leefstijl en voeding heb aangepast ik veel minder hinder ondervind van mijn onderrug.


Osteoperose een Vata aandoening.

Osteoperose is het dunner en poreuzer worden van botten ten gevolge van toegenomen vata wat normaal is bij het ouder worden maar soms ontstaan er dunne plekken waardoor het bot gemakkelijker kan breken.

Bij vrouwen gaat er na de menopauze sneller bot verloren doordat er dan weinig tot geen oestrogeen meer wordt geproduceerd en dat is noodzakelijk om het botmetabolisme in stand te houden……hé wat zei ik tegen die arts toen ik vroeg om een onderzoek!

MANNEN bij hen kan de botmassa verminderen door een slechte leefstijl door overmatig drinken van alcohol, roken en het gebruik van steroïden. Bij hen is het niet door de vermindering van oestrogeen.

Bij een Vata disbalans ga je over op de Vata leefstijl om om weer in balans te komen.

LEEFSTIJLADVIES bij osteoperose / osteopanie:

  • blijf warm
  • eet warm voedsel en warme kruiden
  • vermijd rauwkost
  • vermijd koud voedsel
  • vermijd koffie
  • drink warm water
  • 30 minuten wandelen per dag
  • aquajoggen, zwemmen
  • wees voorzichtig met yogahoudingen

CALCIUM

het is heel belangrijk om veel calcium uit natuurlijke bronnen binnen te krijgen. Sesamzaad, koemelk, wortelen, kokos, amandelen zijn enkele voorbeelden .

AMANDELMELK RECEPT BIJ OSTEOPEROSE

laat 10 amandelen een nacht weken en haal in de ochtend de vliesjes eraf. Doe ze met een kop warme melk ( plantaardig of koemelk) een snufje gember, snufje kardemon en snufje safraan in een blender.

drink dit elke ochtend en s’avonds voor het slapen gaan.


meer uitleg en voedingsadvies over VATA lees je HIER


Inmiddels heb ik zelf een opleiding als Ayurvedisch coach afgerond en deel ik graag mijn persoonlijke ervaringen met onderbouwing vanuit mijn studie .