IBIZA

Las Puertos can Soleil

Een must-see op Ibiza zijn deze poorten naar de zon.

Een bijzonder kunstwerk van de hand van de Australische kunstenaar Andrew Rogers gelegen naast de ook door hem gecreëerde Time & Space. Dit zijn twee deuren die zijn geïnstalleerd op het land van Can Soleil (eigendom van Guy Laliberté, bekend als de oprichter van Cirque du Soleil).

Na een stukje rijden door de bergen komen we aan bij de plek waar we moeten zijn, via google maps eenvoudig te vinden. Je vult daarvoor gewoon ‘Las puertos can soleil’ in. We kunnen de auto daar prima parkeren.

Na een klein stukje lopen zien we de poorten al en voelen we de rustgevende energie van deze plek. Er zijn vrij weinig toeristen op het moment dat we daar zijn.

Lopend door de poorten zien we in de verte ‘Es Vedra’ , de magische rots met bijzondere energetische krachten. Meer daarover in een andere blog.

De twee enorme deuren tegenover elkaar, gebouwd van hout en gesneden met kostbare Arabische gravures, vertegenwoordigen en symboliseren een kleine vierkante kamer zonder muren. Het monument heet Las Puertas de Can Soleil omdat het zich bevindt op het terrein van Guy Laliberté, beter bekend als de oprichter van Cirque du Soleil

De deuren van Can Soleil zijn een perfect voorbeeld van de schoonheid en het vakmanschap dat terug te vinden is in de traditionele architectuur van Ibiza. Deze deuren tonen verschillende gravures en Arabische kenmerken, waaronder een hamsa die opvalt, ook wel bekend als de Hand van Fatima. Dit is een gemeenschappelijk element in zowel de moslim-joodse als de Spaanse cultuur. Als amulet werd de Hand van Fatima vanaf 820 voor Christus door de Carthagers gebruikt. C., en in Noord-Afrika werd het geassocieerd met een attribuut van de Ibizaanse godin Tanit.

Op een ander gedeelte van de plek vind je het kunstwerk Time & Space ook bekend als Stonehedge van Ibiza. Een letterlijke weergave van ons zonnestelsel.

bestaande uit 13 molonieten ( ook wel zonneklok genoemd) van basaltsteen uit Turkije. In het midden waar de hoogste kolom staat, is de bovenkant te zien bedekt met 23-karaats goud, dit is bedoeld om de zon weer te geven.

Een prachtige locatie om te bezoeken, het uitzicht is magisch mooi. Al deed ik het zelf op slippertjes is het een aanrader om wat stevigere schoenen aan te trekken want je loopt over steentjes en keien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *