Kurkuma thee

Kurkuma thee, ook wel bekend als kurkuma latte of gouden melk, staat bekend om zijn talrijke gezondheidsvoordelen, vooral in de context van de Ayurvedische geneeskunde. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

Ontstekingsremmend: Kurkuma bevat curcumine, een krachtige ontstekingsremmer die helpt bij het verminderen van chronische ontstekingen in het lichaam.

Antioxidant: Curcumine werkt ook als een antioxidant, die vrije radicalen in het lichaam bestrijdt en de cellen beschermt tegen schade.

Verbetering van de spijsvertering: Kurkuma thee kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering door het stimuleren van de productie van gal in de lever, wat helpt bij de vertering van vetten.

Versterking van het immuunsysteem: Door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen kan kurkuma helpen bij het versterken van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter bestand is tegen infecties.

Gezonde huid: Kurkuma wordt traditioneel gebruikt in Ayurveda voor een gezonde huid vanwege zijn antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van acne en andere huidproblemen.

Ondersteuning van de gewrichten: Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen kan kurkuma thee helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en -stijfheid, vooral bij aandoeningen zoals artritis.

Verbetering van de hersenfunctie: Curcumine kan de hersenfunctie verbeteren door de productie van BDNF (brain-derived neurotrophic factor) te verhogen, een groeihormoon dat functionele neuronen helpt ondersteunen.

Regulering van de bloedsuikerspiegel: Kurkuma kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat voordelig kan zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie.

Ontgifting van de lever: Kurkuma ondersteunt de leverfunctie en helpt bij de ontgifting van het lichaam door de productie van essentiële enzymen te verhogen.

Om optimaal van deze voordelen te profiteren, wordt kurkuma thee vaak bereid met zwarte peper en een vetbron zoals kokosolie of amandelmelk. De peper helpt bij de opname van curcumine in het lichaam, en de vetbron bevordert de absorptie van de actieve bestanddelen.

Let op : Kurkuma thee niet meer dan 2 per dag drinken.