BEAUTY,  cosmetica

Help ik heb een allergische reactie !

Ik had het laatst al, kleine rode vlekjes op mijn oogleden en ik dacht meteen dat komt door de nieuwe huidverzorgingsproducten die ik aan het uittesten was.

Enkele dagen die producten niet gebruikt en dat hielp, mijn oogleden herstelde zich weer. Een week later van hetzelfde merk een ander product geprobeerd maar wederom kreeg ik die rode schrale plekjes op mijn ogen.

Dus het product aan de kant gezet en binnen enkele dagen was mijn huid weer hersteld.

De producten heb ik niet meer gebruikt en nu zou je kunnen denken dat het slechte producten zijn, maar dat is geen waarheid.

Het was twee weken wat rustiger met mijn oogleden en ik heb de afgelopen dagen mijn gebruikelijke producten gebruikt maar gisteren voelde ik het weer, beetje jeuk op mijn oogleden en deze ochtend stond ik op met dik opgezette oogleden, vol vocht, roodheid en jeuk. Hoogstwaarschijnlijk toch een contactallergie maar waarvan ??? Dat blijft nog even een vraag want die nieuwe producten had ik niet meer gebruikt.

Allergische reactie of Overgevoeligheidsreactie

GALBULTEN
Een allergische reactie kan zich op vele manieren manifesteren. Zo kreeg mijn dochter op jonge leeftijd galbulten bij het eten van gummibeertjes en soort gelijk snoep. Nog steeds krijgt ze af en toe galbulten waarbij we dan niet kunnen ontdekken waar het van komt.

PENICELLINE
Zelf heb ik eerder te maken gehad met allergische reactie’s. Er was een moment dat ik in de ochtend op stond en mijn gehele lichaam vol kleine rode jeukende bultjes zat. Het bleek een reactie op de penicilline die ik de week daarvoor had ingenomen. Ik kreeg dus niet direct een reactie maar pas een aantal dagen nadat ik de kuur had beëindigd. Deze allergische reactie kan zeer gevaarlijk zijn omdat er bij een volgende keer mijn lichaam nog heftiger zou kunnen reageren ,zo erg dat het zelfs fataal zou kunnen zijn. Dit gebeurd ook wel bij pinda-allergieën en bijensteken.

DESINFECTANT
Vorig jaar onderging ik een operatie en bij het ontwaken vertelde de verpleegster mij dat er een notitie bij mijn gegevens gemaakt was omdat ik een extreme roodheid had gekregen van de desinfectant die gebruikt was om mijn huid te ontsmetten voor de operatie.

ACRYLATEN in KUNSTNAGELS -NAGELLAK
Jarenlang heb ik ze gedragen, kunstnagels gemaakt van gel of acryl en uiteindelijk ook een ,zoals wordt gezegd , gifvrije variant maar zodra ik deze stoffen op mijn nagels krijg gaan mijn nagelriemen jeuken en binnen enkele minuten zwellen ze op en is de jeuk niet meer te harden.
Deze reactie werd steeds erger, had ik het eerder alleen bij de kunstnagels, kreeg ik het later ook bij het gebruik van gellak en uiteindelijk ook bij vele nagellakken. Inmiddels heb ik een nagellak ontdekt waar veel minder agressieve stoffen in zitten en daarbij gaat het tot nu toe goed.
De acrylaten, formaldehyde zijn o.a. stoffen waar heel erg veel mensen een overgevoeligheidsreactie op krijgen.

ZIJN HET SLECHTE PRODUCTEN ?
Ik zal niet snel zeggen dat producten écht slecht zijn en dat je de voorkeur moet hebben voor 100% natuurlijk want we kennen bijvoorbeeld de hooikoorts waar legio mensen last van hebben en dat is toch een reactie op natuurlijke stoffen. Of die mensen die allergisch reageren bij het eten van vis of aardbeien of door de bijensteek ? Zijn dat dan ook allemaal slechte dieren, stoffen of producten ?

LEG HET PROBLEEM NIET BUITEN JEZELF
Een allergische reactie of allergie is een overgevoelige reactie van het lichaam wanneer het in aanraking komt met een stof die eigenlijk onschadelijk is. De reactie is afkomstig van het natuurlijke afweersysteem en varieert van een licht ongemakkelijk gevoel tot een fatale anafylaxie. Bekijk de video hieronder van de Universiteit van Nederland allergieën.

Universiteit van Nederland

SLECHTE COSMETICA ?
Al de jaren die ik werkzaam ben in cosmeticaland ben ik vele klanten tegengekomen met allergische reacties. Ze gaven meestal het product de schuld van de allergische reactie maar de schuld , als je het zo mag noemen, ligt dus eigenlijk bij de persoon zelf want het is het afweersysteem die reageert op bepaalde stoffen.
Alle cosmetica die je via een betrouwbare bron in Europa koopt worden zeer uitgebreid en streng getest en zonder goedkeuring komt het niet op de markt.

WAAROM IS EEN BEPAALD PRODUCT WEL TE KOOP IN DE USA EN NIET IN ONS LAND ?
De testen in de USA zijn anders dan de testen in Europa, de norm is anders. Daarom kan het zo zijn dat een product gefabriceerd in een ander continent zoals de USA of CHINA niet in Europa verkocht mag worden.
Vooral vanuit de Aziatische landen blijken er veel agressieve stoffen ons land in te komen…..wie besteld er tegenwoordig niet bij ….A

ZIJN ER DAN GEEN SLECHTE STOFFEN ?
Er zijn inderdaad grondstoffen die niet zo goed zijn voor onze gezondheid en in al die jaren dat ik in cosmeticaland werk heb ik ook wel gezien dat producten uit de handel verdwijnen omdat er teveel klachten over komen.
Tevens zijn er stoffen die bekend staan vanwege het veroorzaken van allergische reactie’s zoals parfum, formaldehyde en kleurstoffen.
Mijn advies is: denk zelf even na of je bepaalde producten en ingrediënten wil gebruiken, ga op onderzoek uit. Wat voor de een goed of slecht blijkt te zijn hoeft niet bij de ander ook zo te zijn.

100 % allergievrij bestaat niet !! Laten ik dat wel even duidelijk maken.

EEN ALLERGIE BOUW JE OP
Het kan zijn dat je al jarenlang een bepaald product gebruikt en jouw huid er ineens op gaat reageren. Vaak heb je dan niet in de gaten dat het aan dat ene product ligt. Het is dus meestal wel even zoeken waar je nu de reactie van hebt gekregen. Zodra je weet waarop je een reactie hebt gekregen zal je de rest van je leven op die stoffen blijven reageren, het is jouw verdedigingsmechanisme die direct gaat vechten als die stof op jouw huid of in je lichaam komt.

WAT IK NIET SNAP
Dat er mensen zijn die weten waar ze een allergische reactie op krijgen en kostte wat kost toch die bepaalde producten blijven gebruiken. Ik heb het , toen ik bij de dermatoloog werkte, meegemaakt dat een vrouw heftig reageerde op haarverf en dat ze zei: Maar ik wil geen grijze haren !!
Dit is slechts één voorbeeld maar dit heb ik tijdens mijn carrière in cosmeticaland heel erg vaak meegemaakt.

Ik hoop dat ik je bij deze meer duidelijkheid heb gegeven over allergische reactie’s. Het kan allemaal nog veel extremer, er zijn namelijk vier types in allergische reactie’s en in het extreme geval kan een allergische reactie fataal zijn. Heb je een allergische reactie ga dan altijd naar je huisarts en laat het onderzoeken.