AYURVEDA,  BEAUTY RECEPT

GINGER / GEMBER

In de Ayurveda, een traditioneel Indiaas geneeskundig systeem, wordt gember al duizenden jaren gebruikt vanwege zijn veelzijdige geneeskrachtige eigenschappen.

Hier zijn enkele voordelen van gemberthee vanuit een Ayurvedisch perspectief:

Agni (spijsverteringsvuur) versterken: Gember wordt beschouwd als een belangrijke kruidenremedie om Agni te versterken, wat cruciaal is voor een goede spijsvertering en stofwisseling. Het helpt bij het verlichten van indigestie, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Detoxificatie: Gemberthee wordt vaak gebruikt voor het reinigen van het lichaam en het verwijderen van Ama (toxines) die zich ophopen door slechte spijsvertering en ongezonde eetgewoonten. Dit helpt bij het bevorderen van een betere algehele gezondheid.Balans van dosha’s: Gember heeft de unieke eigenschap om alle drie de dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) in balans te brengen, hoewel het vooral gunstig is voor het kalmeren van Vata- en Kapha-dosha’s. Het verwarmende effect van gember helpt bij het verminderen van overtollig Kapha en het harmoniseren van Vata.

Verlichting van misselijkheid en reisziekte: Gemberthee wordt vaak aanbevolen in de Ayurveda om misselijkheid, zeeziekte en ochtendmisselijkheid te verlichten, dankzij de kalmerende werking op de maag.

Ontstekingsremmend en pijnstillend: De ontstekingsremmende eigenschappen van gember helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn, vooral bij aandoeningen zoals artritis. Het wordt vaak gebruikt om gewrichtspijn en spierpijn te verlichten.

Immuniteit versterken: Gemberthee wordt beschouwd als een krachtig middel om het immuunsysteem te versterken en het lichaam te beschermen tegen infecties en ziektes. De verwarmende en opbeurende eigenschappen helpen het lichaam te verjongen.

Respiratoire gezondheid: In de Ayurveda wordt gember gebruikt om de gezondheid van de luchtwegen te ondersteunen. Het helpt bij het verlichten van congestie, hoesten en verkoudheid door slijm te verminderen en de luchtwegen te openen.

Verbetering van de bloedsomloop: Gember stimuleert de bloedsomloop, wat helpt bij het verwarmen van het lichaam en het verbeteren van de bloedstroom naar de extremiteiten. Dit is vooral nuttig tijdens koude seizoenen of voor mensen met een slechte circulatie.

Vanuit een Ayurvedisch perspectief is gemberthee een veelzijdige en krachtige remedie die kan bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn door het versterken van de spijsvertering, het balanceren van de dosha’s en het ondersteunen van het immuunsysteem.

LET OP :

Hoewel gemberthee veel gezondheidsvoordelen heeft, zijn er bepaalde situaties waarin het beter is om de consumptie te beperken of te vermijden:

1. **Bloedverdunners:** Als je bloedverdunnende medicijnen gebruikt, zoals warfarine of aspirine, kan gember het bloed nog verder verdunnen, wat het risico op bloedingen verhoogt. Raadpleeg een arts voordat je gemberthee drinkt.

2. **Zwangerschap:** Hoewel gember kan helpen tegen ochtendmisselijkheid, moet het in beperkte hoeveelheden worden geconsumeerd tijdens de zwangerschap. Hoge doses gember kunnen contracties veroorzaken en het risico op miskramen verhogen.

3. **Galblaasproblemen:** Mensen met galstenen of andere galblaasaandoeningen moeten voorzichtig zijn, omdat gember de galproductie kan stimuleren en de symptomen kan verergeren.

4. **Maagproblemen:** Hoewel gember vaak helpt bij spijsverteringsproblemen, kan het in grote hoeveelheden maagklachten, brandend maagzuur of diarree veroorzaken.

5. **Diabetes:** Gember kan de bloedsuikerspiegel verlagen, wat gunstig kan zijn, maar als je diabetesmedicatie gebruikt, kan het de bloedsuikerspiegel te veel verlagen. Overleg met een arts als je diabetes hebt.

6.**Chirurgie:** Stop met het drinken van gemberthee ten minste een paar weken voor een geplande operatie, omdat het bloedverdunnende eigenschappen heeft en complicaties kan veroorzaken tijdens de operatie.

7. **Allergieën:** Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor gember. Als je symptomen van een allergische reactie ervaart, zoals huiduitslag, jeuk, of ademhalingsproblemen, stop dan met het drinken van gemberthee en zoek medische hulp.

8. **Hoge doses:** Vermijd het drinken van grote hoeveelheden gemberthee. In gematigde hoeveelheden (1-2 kopjes per dag) is het meestal veilig, maar overmatige consumptie kan bijwerkingen veroorzaken.

In geval van twijfel is het altijd verstandig om een arts of een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je gemberthee aan je dieet toevoegt, vooral als je bestaande gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.

  • Ik schrijf vanuit Ayurvedisch perspectief en leg geen gezonheidsclaims neer